Spraydåsen

Artikel


15/12-2017

Aarhus graffiti startede i 1984

Hvordan står det til med graffitien i Aarhus, og hvad er historien bag graffitien i smilets by? Spraydåsen har undersøgt sagen, og derfor stillet nogle spørgsmål til maleren Dato, der selv har været med siden starten.

Hvor stor er det Aarhusianske graffiti miljø? (Hvor malere tror du der er)


Pt er det århusianske miljø på sit laveste siden den spæde start i 1984. Og hvis man tæller dem sammen ligger vi nok på 15 til 25 stykker pt. Mere eller mindre aktive graffiti skrivere. Det er min vurdering af 2017.

Jeg nævner ingen aktive navne af den simple årsag at skrivere skal forblive anonyme, hvis du er interesseret i graffiti, så gå ud og oplev graffitien hvor den er ment. På gader og stræder på toge og på de lovlige vægge.


Hvornår startede graffitien i Århus? Kender du historien bag?


graffiti i Århus startede i 1984. Og blandt nogle af de første malere havde vi blandt andet Navne som Reco. Star kid. Junior. Gi.joe. MJay. Can. List. JamJee. Izoe. Amuse. Base. Code. Crazy Ebony. E.KID. Eye. See14. Kean. Twist. Maze.

Nogle af de første vægge der blev malet blev opkaldt efter de pieces der blev lavet. Eksempelvis pac jr. Væggen i Bronx Viby og iskold væggen i Brabrand. Jul det er cool væggen langs linjen i rosenhøj. I 89 fik can og list et sted der kom til at forandre graffiti miljøet i Århus nemlig væggen Nørrestenbro eller NSB i daglig tale. Der var nu mulighed for at male meget og stort så der begyndte at komme graffiti skrivere fra hele verden til Århus.

Nogle år forinden havde Mode2 været i Århus og malet den lokale plade butik Mekka som var samlingspunkt for alle byens malere, det var her der blev lavet skitser og hørt rapmusik i kælderen. Med Mode2 kom der en bølge af nyt input i form af nye stile, New style som var pieces med tyk outline og ingen 3d eller skygge var pludselig noget alle lavede. Så kom invasionen af stile fra Holland især stil konger som Shoe og Bando var trend sættende.

En af de danske skrivere fra Århus som har været trend sættende må være Izoe som gennem tiden har lavet ikoniske pieces som alle husker. Blandt andet den med puslespillet eller den krøllede cigaretpakke. Andre konger fra den tid som stadig er aktive idag må nævnes Dice, Boge, Izoe,Eye. Og ikke mindst undertegnede som stadig 33 år efter den spæde start tager rundt og sætter sit mærke.


Er der mange steder at male i Århus?


Der er masser af steder at male i Århus der er mindst 10 lovlige vægge i omegnen af byen og nogle af væggene har været der i 30 år. Nogle skal man have lidt insider viden for at finde men der er masser af muligheder.


Har steder som Godsbanen hjulpet kulturen på vej?


Godsbanen er en af de muligheder der er men om det sted specifikt har hjulpet graffiti kulturen på vej ved jeg ikke, men det er til tider et rigtigt cool sted som Århus som by og kultur hovedstad har brug for.


Hør mere om Dato, hans historie, kunst og rap i hiphop radioen KNOW THE LEDGE.