Spraydåsen

Artikel


27/11-2017

Graffitiens historie

Siden menneskets begyndelse har vi udtrykt os i symboler og tegninger, lige fra hulemalerierne hos stenalderfolk til graffiti i vore dage verden. Her er en kort historisk gennemgang af graffitiens historie.

Hvad er graffiti?

Siden menneskets begyndelse har vi udtrykt os i symboler og tegninger, lige fra hulemalerierne hos stenalderfolk til graffiti i vore dage verden. Hvis man skal svare meget enkelt er graffiti tekst, billeder eller symboler, som på en eller anden måde er malet eller skrevet på vægge, mure eller andre overflader.

Ordet graffiti kommer fra det italienske ord "Graffiato", der oversat betyder noget i retning af at indridse noget, eventuelt tekst eller billeder.

Tidligste graffiti

Kort historisk gennemgang af graffitiens historie.

Noget af det tidligste graffiti man kender til er hulemalerier, i antikkens Rom skrev folk ofte på vægge, det ved man fra blandt andet Pompejl, selv vikinger fra de nordiske lande lavede graffiti, ikke kun da de invaderede England, så langt væk som i Tyrkiet har man i en moske fundet runer fra en viking.

Under krige har det været almindeligt at soldater efterlod en form for hilsen, eksempelvis under anden verdenskrig hvor sovjetiske soldater lavede graffiti på bygninger i Berlin som de havde erobret fra nazisterne, de amerikanske tropper brugte under krigen og senere udtrykket "Kilroy was here" efterfulgt af en krusedulle eller tegning af Kilroy der kikker over en mur.

I 1960'erne var der flere forskellige måder at male graffiti på, i USA gjorde særligt motorcykelbander sig bemærket ved at bruge graffiti til at afmærke territorier. I Europa på samme tid var det mere politisk graffiti der gjorde sig bemærket, i Danmark malede unge venstreorienterede blandt andet tekster som ”USA ud af Vietnam” på bygninger, broer og andre steder rundt om i Danmark.

Særligt unge fra New York og Philadelphia begyndte i 1970'erne at tagge og male med aerosol maling på huse og andre steder, disse unge brugte ikke fælles udtryk, men opfandt deres egne skriver navne som de brugte til tags. Denne gruppe unge blev hurtigt kriminaliseret, den moderne graffitis fødsel sætter man traditionelt til 1970'erne. Allerede tidligt i 1970'erne begynder unge i USA at male togvogne, noget der siden har fulgt graffitimalerne.

Graffitien kommer til Danmark i 1983, da filmen Style Wars blev repræsenteret for danskerne, en gruppe unge var tiltrukket af Hip hop kulturen og gik hurtigt i gang. I Danmark har graffiti særligt været kendt for hærværk imod DSB, der har brugt mange millioner imod graffitien.

I Danmark er graffiti generelt kriminaliseret, dog er der flere steder hvor man lovligt må male, disse steder er sat op, for at modvirke den ulovlige graffiti. I 1989 åbnede Kolding Kommune eksempelvis Graffiti Tunnelen under byens busstation, siden dengang har graffitimalere fra både ind- og udland gæstet stedet. Mange steder har en enkelt mur eller tunnel ikke kunne afhjælpe hele problemet med ulovlig graffiti, i Kolding valgte man således i 2015 at give malerne endnu en mur fri, denne gang på byens havn.

Anno 2017 er graffiti kulturen i Danmark ret stor, eksempelvis afholdes der hvert år både jyske og sjællandske arrangementer, der mange gange har form af festivaler. Der er mere end 30 forskellige steder over hele Danmark hvor man må male graffiti lovligt.